Loometöö tasustamine Eestis ja loomepalkade mõju hindamine

UURING: LOOMETÖÖ EEST MAKSTAKSE EESTIS LIIGA VÄIKEST TASU

Lõpule on jõudnud Kultuuriministeeriumi tellitud uuring “Loometöö tasustamine Eestis ja loomepalkade mõju hindamine”, mille põhisõnumid on lühikese ajaga jõudnud Civitta hindamiste ja uuringute tiimi aruandest otse Toompeale, loometöötajate protestile.

Kultuurisektoris tegutsevate professionaalsete loovisikute murettekitavat olukorda nii sissetulekute, üldise toimetuleku kui ka sotsiaalsete garantiide osas võib pidada valdkonna suurimaks nö nurjatuks probleemiks. Kuigi tegemist on kõrgharitud tippspetsialistidega, kelle väärtus ja oluline panus on nii kultuuri hoidmisse kui ka majandusse korduvalt tõestust leidnud, on nende sissetulekud enamasti ebaregulaarsed ja madalad. Kuna loometöötajate töötasu on väike ja sissetulekud on ebakindlad, ei laiene neile tihti ei ravi-, töötus-, pensionikindlustus ega vanemahüvitis.

Uuringus keskendusime kaheksale loomealale: arhitektuur, disain, etenduskunstid, film, klassikaline muusika, rütmimuusika, kirjandus ja kunst.

Uuringu tulemused ja aruande leiab Kultuuriministeeriumi kodulehelt.

Vaid lühidalt pärast tulemuste avalikustamist tugineti uuringu põhisõnumitele ja soovitustele ka Toompeal toimunud kultuuritöötajate piketil, mida kajastasid kõik suuremad meediaväljaanded. Samaaegselt tutvustasid uuringu autorid Kadri Arrak ja Kaupo Koppel tulemusi Klassikaraadios ning terve päev tehti loovisikutega temaatilisi intervjuusid nii AK-s, Ringvaates kui Terevisioonis. Kogu eelneva nädala jooksul on ilmunud arvamuslood nii ERRis kui mujal. Lisaks uuele koalitsioonile on uuringu tulemused tänaseks jõudnud Vabariigi presidendini, kellele on uuringut koos ettevõtte nimega tutvustanud Eesti Kunstnike Liit.

Uuringu autorid on Civitta hindamiste ja uuringute tiimist Kaupo Koppel, Kadri Arrak, Vadim Konov, Raul Parts. Panustasid ka Kadri Tirs, Reet-Marii Rokk, Piia-Viks Binsol ning välised eksperdid Airi Triisberg ja Külliki Tafel-Viia.

Kadri Arrak
[email protected]
Civitta Eesti AS

JAGA ARTIKLIT